Oldal kiválasztása

Nem akarok a zsebedben turkálni, ne is mond meg, csak számold ki. Persze, ha valaki alkalmazottként dolgozik, akkor behatároltak a lehetőségek, de azért vagyunk itt, hogy minél inkább azt csináljuk, amit szeretünk, minél több pénzért. A pénz pedig nem csak azért kell, hogy azt csináljuk, amit szeretünk, hanem hogy ne csináljuk azt, amit nem szeretünk.

Mostanában költözködünk és nagyon rosszul csinálom a dolgokat. Persze vannak olyan részei, ahol szükséges a személyes jelenlét, például kiválogatni, hogy mit vigyünk, mit dobjunk ki. (Direkt kisebb lakásba költöztünk.) De ha már ott vagyunk, akkor pár dolgot át is viszünk az új lakásba. Leszerelünk, felszereljünk. Fúrunk faragunk, festünk mázolunk, tapétázunk.

IKEA összeszerelésben elég jó vagyok, nagy gyakorlatom van benne. Ezért vettünk egy francia ágyat, amit hazavittünk, éppen befért az autóba felcipeltem az első emeletre, összeraktam, kb. 5 órát vett igénybe. Tehát, ha nekem 20 ezer forint az órabérem, akkor ez 100 ezer forint volt. (Ráadásul két napig olyan fáradt voltam utána, hogy gyakorlatilag semmit nem tudtam csinálni.) Láttam az IKEA-ban, hogy ezt az egészet 15 ezer forintért megcsinálják. Viszont én imádok IKEA bútorokat összeszerelni. Pontos célt határoznak meg és meghatározzák a folyamatot is. Tudom, hogy mikor vagyok készen.

A másik dolog ilyenkor a minőség. Azért visszük mi a poharakat, hogy ne törjenek össze. Persze, ha jó szállítókat találunk, azok nem törik össze, sőt.

Milyen a jó alkalmazott, beszállító? Hát az, aki szenvedélyesen szereti a munkáját. A mi költöztetőink olyan szakszavakat mondtak, amiket nem is nagyon értettem. MInden bútorra kihívásként tekintettek, sőt még a mosogatógépet is megszerelték, amit a vízvezetékszerelő elrontott. Mondjuk nagyon idegesek voltak, mert a szerelő szerint ők rontották el.

Szeretnék egy olyan világban élni, ahol mindenki azzal foglalkozik, amit szeret. Ehhez az első lépés, hogy én is csak azt csinálom, amit szeretek.

Visszatérve az órabérhez. Milyen órabért szeretnél? Szereted a munkádat? Ha nem akkor mit csinálnál szívesen? Mi a szenvedélyed? Van olyan dolog, amit ingyen is csinálnál? Na, azért tudsz igazán pénzt kérni. Lehet, hogy neked is ezt kell megtanulnod, elkérni a pénzt azért, amit szeretsz csinálni… És az emberek boldogan fogják odaadni neked a pénzüket, sőt meg is köszönik a munkádat.

Itt viszont bejön a képbe az önbizalom. Az önszeretet. A komfortzóna. Merjek-e elkérni 20 ezer forintot azért, amit eddig 2 ezerért csináltam? Mit fognak szólni?

Van egy rossz hírem, lehet, hogy másoknak fogsz dolgozni. Olyanoknak, akik ki tudják fizetni az új áraidat. És lehet, hogy ezek az emberek kevesebbet fognak reklamálni. Lehet, hogy jobban megbecsülik a munkádat.

Többet fogsz keresni, és jobban megbecsülnek.

Szeresd magad, és emeld az órabéred!