Oldal kiválasztása

Eddig itthonról “dolgoztam”. Miközben ezt írom, ketten kopogtattak már az ajtón, és mint tudjuk a hatékony munkavégzéshez az kell, hogy békén hagyják az embert. A nyugodt fókuszált munka 5-ször hatékonyabb. De Freelancerként hol lehet máshol dolgozni mint otthon?

 • Kávézóban
 • Irodában
 • Coworking helyen

Kávézóban, mint amilyen például a Starbucks vagy a Costa, elég jól lehet dolgozni.

 • Veszel egy túlárazott kávét, vagy egy ásványvizet,
 • reggeltől estig nyitva van,
 • a wifi gyors és automatikusan csatlakozik,
 • nem szólnak hozzád, nem kérdezik meg, hogy kérsz-e még valamit
 • központi helyeken vannak, meg lehet beszélni találkozókat stb.

Hátránya, hogy azért ez mégiscsak egy kávézó, nem hagyhatod ott a cuccaidat, ha el kell ugranod valahova. Nincs nyomtatási, fénymásolási lehetőség, ehhez is el kell menni egy Copy Generalba vagy hasonlóba. Nem viheted be a (vagy legalábbis nem próbáltam) az otthon elkészített fejtettbablevest és szerintem nem is adnának hozzá kanalat.

Irodát bérelni egy kicsit más kategória, oda valószínűleg neked kell vinni mindent (bútort, nyomtatót fénymásolót titkárnőt), esetleg vannak irodai szolgáltatások, mint pld. postázás, kávéautomata, kantin. Úgyhogy szerintem a legjobb megoldás egy kezdő vállalkozónak vagy freelancernek a kettő között lévő coworking iroda. 

A coworking iroda egyesíti magában az iroda és a kávézó előnyeit. Ilyenekből rengeteg van Budapesten, úgyhogy nekilátok összehasonlítani őket. Ha vannak személyes tapasztalataim, azokat is leírom, illetve tervezem, hogy meglátogatok párat, akkor majd bővítem a post-ot. Tehát rákerestem a coworking kifejezésre a Google-ban, aztán rákattintottam a térképre. Ami nekem fontos:

 • Jó helyen legyen. Általában a coworking irodák a belvárosban vannak, BKV-val, kerékpárral gyorsan, kocsival esélytelen.
 • Olcsó legyen. De inkább jó
 • Saját szekrény, ahova pár dolgot lehet pakolni
 • Postázási szolgáltatás. Egy vállalkozónak néha fel kell adni leveleket, ami rengeteg időt elvesz.
 • Nyomtatás, fénymásolás, scannelés
 • Jó, ha van székhely szolgáltatás is.
 • Tárgyaló. Jobb, ha hozzád jönnek tárgyalni, mint ha te járnál el.

Az áraknál mindig azt néztem, amelyik teljes hónapos és ha volt ilyen, akkor 0-24 óráig igénybe lehet venni és fix munkaállomás. Ezeknél a többi szolgáltatás általában olcsóbb. Akkor nézzük, mit dobott a gép.

Regus

Ez egy hirdetésben jött fel, és rögtön egy kicsit más a szolgáltatás. Több irodaháza is van Budapesten és a világ minden pontján. Ezekben lehet irodákat, tárgyalókat stb. foglalni. Budapesten egész jó helyeken vannak irodáik, néhány helyen van coworking. Én annak idején az Óbuda Gate-et néztem meg. Az tényleg zseniális volt, a liftből mire felértél beláttad egész Budapestet, az irodák gyönyörűek, a szomszédban volt a Google központja (gondolom, ha valamit nem találok, akkor átmegyek és megkérdezem). De sajnos a coworking space egy ablaktalan hely volt az egész közepén, ami nekem nagyon kontrasztos volt. A weboldalukon 1.360-nak írják ezt a szolgáltatást. Ez mondjuk 20 nappal számolva 27.200. Elég kevés információ van róla, de ha jól emlékszem, ebben volt napi egyszeri posta, lehet parkolni is, kávéautomaták, nyomtatás, fénymásolás darabáron és van székhely szolgáltatás is. Érdekes dolog, hogy a magyar oldalt a Google fordítójával csinálták néhány helyen. Lehet, hogy megint megnézem…

Office’n’go

Ez is egy hirdetésre jött fel, rögtön az “ár” oldal, amin a “Mi a megoldás?” szöveg szerepel. A cím Kerepesi út 52, ami nem igazán a belváros, jár arra egy troli, illetve nem messze van a Pillangó utcai metrómegálló. Nem messze van egy P+R parkoló is. Mindezt onnan tudom, hogy itt lakom nem messze. Érdekesség, hogy a Prémium+ csomagot most olcsóbban adják, mint a Prémiumot. Most, ahogy nézem, ebben az irodában a Nők a célcsoport, ami nem baj, de akkor a hirdetés targetálásánál ezt is figyelembe vehetnék. Ahogy látom, van nyomtató (10/oldal), tárgyaló (2.000/óra), székhelyszolgáltatás (15 000/hó), szekrény (5000/hó). A saját fix asztal 55.000, a változó 39.800, az nem derül ki, de gondolom bruttó. A prémium pluszt nem értem, de nem is én vagyok a célcsoport.

Loffice +

Ezt a vállalkozást egy magyar testvérpár indította útjára 2009-ben, állítólag ez volt az első coworking iroda Budapesten. Most van 4 Budapesten és egy Bécsben. A képek alapján elég durván jól néz ki, bár ez nem volt szempont, de azért mégis. Budapesten 4 helyen nyújtanak különböző szolgáltatásokat, illetve a Balatonra is le lehet menni 5 napra 60 ezerért, ami most felkeltette az érdeklődésemet. Viszont az árak a Paulay Ede utcában (ami az Oktogontól pár lépés) 44.000 nettó, 55.800 bruttó. Viszont kauciót is kell valamiért fizetni. A bizalomnak ára van. Ebben van egy fix hely és egy zárható szekrény is. Nyomtatás 20/oldal. Lehet raktárat is bérelni, 10.000-ért, ami néha azért jól tud jönni. Székhely szolgáltatás 15.000. Ez is nagyon szimpatikus, és ha elég reggel 9-től 17:30-ig dolgozni, akkor csak 37.000. nettó.

The Hub

Ez is a Paulay Ede utcában van. A Loffice az 55-ben ez pedig a 65-ben. Úgy nézem, hogy nem a budapesti őslakosok a célcsoport, mert a weboldal csak angolul available. A tulajdonosok se magyarok, és a célcsoport is a Budapesten lakó külföldiek. Az egész egy volt üzlethelyiség lehet. A legdrágább csomag fix hellyel 39.000  nettó (49.530 bruttó), amiben van 4 óra tárgyaló használat van szekrény is plusz 4.000-ért. Lehet nyomtatót is használni, ennek az áráról nincs itt semmi. Kávé tea ingyen van.

Kaptár

Erről a helyről már sok jót hallottam, ez a hely bent van a Bazilikától nem messze. A fix hely 55.000 + Áfa (69.850) + a szekrény 5.000, székhely szolgáltatás 15.000 + Áfa. Kávébérlet 5.000 + Áfa. Nekem ez egy kicsit drágának tűnik…

Kubik +

Ez a hely a Margit-híd pesti hídfőjénél található, havi díj 45.000 + Áfa (57.150), amiben benne van egy ingyenes tárgyaló. Nyomtatás 10, 5 óra ingyenes tárgyalóhasználat és fix asztal. A székhely szolgáltatás 10.000 (12.500).

Impact Hub +

Ez egy nemzetközi hálózat, a Budapesti irodája a Ferenciek terén van. Havi díja fix asztallal 44.000 + Áfa (55880) 4 óra tárgyalóval.  Sok más dologról nincs szó az oldalukon.

Mosaic

Itt egyszer voltam, amikor még építették, akkoriban elég kicsinek tűnt, itt is a külföldiekre céloznak elsősorban. A Vígszínház mögött található. A 24/7 Membership 150€ / hónap  (kb, 45.000) fix asztal + 30€ (9.300), szekrény 15€(4.650), székhely + 30€(9.300). Képek nem nagyon vannak, ráadásul ez már nem az a központ, mint pld. a Paulay Ede utca.

i-Office

 A kevés budai helyek egyike, ráadásul az ára is az egyik legkedvezőbb, 27.000 + Áfa. (34.940) Van székhely szolgáltatás 19.800-ért, Posta 2.600, szekrény 3.500-tól.

Komodor +

Itt nagyon odafigyelnek a hangszigetelésre, ami azt jelenti, hogy van egy kisebb “Skype zone” amit lassan át lehet nevezni Viber zone-nak. Illetve egy Chill zone, gondolom itt csendben kellene maradni. Helyileg a Dob és Wesselényi utca sarkán van, (vagy inkább a Rumbach Sebestyén utcában) ami azért elég menő. A Havi-díj 35.000 nettó (44.450 bruttósitva) postát és székhely szolgáltatást nem találtam.

Colabs

Ezzel a céggel találkoztam legelőször, mert pár Drupal meetup-nak (lánykori nevén DUG) kölcsön adták a helyet. A weboldaluk nem igazán friss, mert ha jól tudom, akkor a Krisztina kőrúti helyük megszűnt, de még mindig fent van az oldalon. A Facebook oldalukon az utolsó post 2016-os és a “Book now”-ra kattintva csak  egy under construction fogad. Árak már régóta sehol sincsenek, lehet, hogy már nem is létezik 🙁

LaveCOworking

Ez a hely a Ráday utcában van, szintén egy üzlethelyiséget rendeztek át irodának. Árak nincsenek, viszont székhely szolgáltatás biztosan van.

UP center +

Ez a másik budai hely, a Bartók Béla úton van, ami azért kicsit beljebb van, mint az i-Office. A hely adomány alapú, ami gondolom azt jelenti, hogy nem adnak számlát, mert az adományokat pontosan meghatározzák. Például az egész hónapért 25.000-et kell adományozni. (Ide nem írtam bruttót, mert szerintem ez nem Áfás). A nyomtatásért, a postáért és a székhelyszolgáltatásért mennyit kell áldozni, az nem derült ki. Nyitva reggel 9-től este 7-ig van. Ezt eddig nem néztem, de itt adnak egy monitort is a munkához, ami nagyon növeli a hatékonyságot. Van fotós tanfolyam is, ezt lehet, hogy megnézem…

UPDATE Tóth Zoltán, az UP center alapítója írt pár kiegészítést:

Mi egy civil szervezet vagyunk, önkéntesként alapítottuk ezt a helyet és adományokból tartjuk fent.
Alapvetően egy digitális iskolát építünk itt gyerekeknek, de Ők csak este és hétvégén vannak itt, ezért napközben coworkingnek lehet használni a helyet. Minden adományról bizonylatot adunk, ami elszámolható. A minimum összegek azt jelentik, hogy nekünk mennyibe kerül valakinek az ottléte, ennyit azért mindenki be szokott dobni az adomány dobozba, illetve aki szeretné támogatni a kezdeményezésünket, az többet is bedobhat. A lényeg, hogy minden bevétel a gyerekeknek szóló programunkra megy, így aki gavallér (volt pl aki 100ezer Ft-ot dobott be), az egy jó ügyet támogat amellett, hogy coworkingel. Egyúttal működik egy knowladge sharing rendszer is: a freelancerek megosztják tudásukat a nálunk tanuló diákokkal…

Egyébként nekem egyre szimpatikusabb ez a hely…

GrundK3rt

Ez lesz a kakukktojás. Egyrészt egy blog.hu-s webcímet ajánlott a Google, másrészt ahogy nézem itt maximum salátát lehet freelancerként ültetni. A Grund mondjuk egy elég jó hely, itt volt a Freelancer fesztivál is, de nem mondanám coworking helynek. 

Auróra

Nagy nehezen megtaláltam a cooworking részt az oldalon. Az ára 15.000 bruttó, amiben 100 oldal ingyenes nyomtatás is benne van. A munkaidőnek akkor van vége, amikor lent a buli elkezdődik. Szerintem nincs postaszolgálat, de talán meg lehet beszélni, hogy a tiédet is elvigyék, olyan lehet, mint a Müszi (lásd később), csak kicsiben. Eddig ugye ez a legolcsóbb, de nem kompromisszum mentes.

Greenspaces

Utálom a zenélő oldalakat, most is kerestem egy ideig, hogy honnan jön a hang, szerencsére a Chrome-ban lehet látni, hogy melyik tab szól éppen. A weboldal teljesen angolul van, csak az árak vannak magyarul.  A hely az Oktogonon van, a fényképek alapján ez egy nagyobb lakás, amire ráeresztettek egy (vagy több) lakberendezőt. 39.000 a havi díj (nem tudni, hogy bruttó vagy nettó) székhely szolgáltatás pedig 7.500.

Collabor8district

Az oldal a zseniális Wix-el készült, így pld. az About részben ilyeneket olvashatunk: “I’m a paragraph. Click here to add your own text and edit me.” A hely a Baross utcában van. Ide nem engedték be a lakberendezőket ellenben egy festőbrigáddal, akik felvásárolták közelben lévő Héra készletet és mindent lefestettek vele. A fix székes egész napos ár 40.000, amiből van most 30% kedvezmény, tehát 28.000 viszont minimum 3 hónapot kell bérelni. Másolás nyomtatás 20. Szekrény 4.000.

Creator Budapest

Ez a hely kint van messze és nem is arról szól, mint az eddigiek. Ha egy 30 nm-es albérletben laksz, akkor nem igazán engedheted meg magadnak, hogy nagyon barkácsolj. Viszont a barkácsolás az ember vérében van, ezért működik annyi OBI és Praktiker (ja, az már nem) Magyarországon is. Erre a piaci résre ugrottak rá nagy lendülettel és rögtön be is szegelték. Jó érzés saját kezűleg csinálni valamit, főleg ha az összes szerszám megvan hozzá. Van egy hasonló a Vendel utcai Politechnikumban

Cafe des Arts

Itt azt írják, hogy minden ingyen van, ráadásul a Káldy Gyula utcában, aminek a vége a Gozsdu udvarnál van. Ha valaki arra jár, nézze meg, a weboldaluk még nem teljesen készült el.

CoWorking +

A frappáns nevű CoWorking, szerintem az egyik legjobb hely Budapesten, az Astoria és a Deák tér között. Az ára 40.000 + Áfa (50.800) amiben benne van a postai ügyintézés is. Van monitor, sőt gépet is lehet bérelni. Székhelyszolgáltatás is van, aminek az áráról nincs információ. Egy apró probléma volt vele, mégpedig, hogy amikor utoljára ott voltam, nem volt szabad hely.

A kereső felhozott egy BüRO nevű helyet a Práter utcában, de ennek vagy nincs weboldala. Viszont van két hely, ahol dolgoztam is, viszont nem volt a találati listában. Az egyik a

Müszi

Ez ugye a Blahán a Corvin áruház tetején van. Tele van növényekkel, és mindenféle művészekkel. Amikor ott voltam, mg fodrász is volt. Nagy előnye, hogy magasan van és nincs lift, ezért sokat lehet lépcsőzni. A havi díja 15.000 + Áfa (19.050 bruttó) van színes nyomtató, büfé, egy kicsit lepattant asztalok és székek és szekrényt is adnak. Elég buli ott dolgozni, ami néha a munka rovására megy. Nem annyira üzleti jellegű a dolog.

H13

Ez a hely a Horánszky utcában van, ami a Kálvin tér és a Rákóczy tér között van. Az ára 19.990 bruttó, tehát nagyjából a Müszi árkategóriája. Ahogy látom itt is az összes munkaállomás foglalt, viszont van nyomtató.

Ha tudsz másik helyről, esetleg a fentiekről van tapasztalatod, ne tartsd magadban, és kommentálj.